Domaniç Hayme Ana MYO Öğrencilerinden Sorumlu Üretim ve Tüketim Etkinliği

DPÜ Domaniç Hayme Ana Meslek Yüksekokulu Sosyal Güvenlik Programı müfredatında yer alan Sosyal Sorumluluk Projeleri dersi kapsamında, dersin sorumlu öğretim üyesi Doç.Dr.Filiz Yüksek danışmanlığında yürütülen sosyal sorumluluk projesi, Domaniç Hayme Ana Meslek Yüksekokulu öğrencilerine atık yönetimi, sıfır atık ve çevre bilinci konusunda bilinçlendirmek amacıyla Çevreciler proje grubunu oluşturan Demet Erol, Kübra Aktaş, Defne Yiğit, Damla Özcan tarafından hayata geçirildi.

 

BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından birisi olan “Sorumlu Üretim ve Tüketim” amacıyla ilişkilendirilen, “Geri Dönüşümle Geleceğe Değer Katalım” sloganıyla yürütülen Domaniç Belediye Başkanlığı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen projede Domaniç Belediyesi personeli çevre mühendisi Salih Kara atık yönetimi, sıfır atık ve çevre bilinci konusunda öğrencileri bilgilendirdi.

 

Salih Kara, atık bilincinin yerleştirilmesinin hem yaşanabilir bir çevreye hem de ekonomik olarak ülkeye çok büyük katkılar sağlayacağını ifade etti. Çevre bilincinin kazandırılması konusunda bilgiler veren Kara, ülkemizde çevre bilincinin artırılması ile birlikte yaşanabilir çevreye kavuşacağız. Çevre bilincinin kazandırılmasında sadece vatandaşlara değil, atıklarını çevreye salan sanayilere, fabrikalara da düştüğünün belirten Kara, sanayi tesislerinin bilinçsizce ve önlem almadan saldığı atıklar hem havayı hem yeşil alanları hem de denizlerimizi kirletmektedirler dedi. 

 

Çevre kirliliğinin ortaya çıkardığı sonuçlara da değinen Kara, çevre kirliliğinin doğal kaynakları hızla tükettiğini, toprak kaybına neden olduğunu, ormanların yok olduğunu ve insan sağlığı üzerinde olumsuz sağlık sorunlarına yol açtığını belirtti.

 

Yapılan atık toplama ve değerlendirme konusunda da bilgiler veren Kara, “Atıkların bilinçli bir şekilde toplanması ve değerlendirilmesi gerekir. Domaniç Belediyesi olarak atık toplama ve değerlendirme konusunda gereken çalışmaları yapıyoruz. Birçok belediye ve kuruluşta yapıyor. Fakat, ülkemizde hala katı atık toplama ve değerlendirme konusunda alınacak mesafeler var. “

 

Kara, “Sıfır atık ve çevre bilinci” konusunda bu projeyi hazırlayan öğrenci ve hocalarını tebrik ediyorum. Bu konuda hepimize önemli işler, çabalar düşüyor” dedi.

 

Domaniç Haymeana Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğr.Gör.Ali Kosat ile Öğr.Gör.Dr. Salih Aytemur’un da katılımıyla gerçekleştirilen eğitim sonunda, Öğr.Gör. Ali Kosat ve proje ekip lideri Demet Erol çevre mühendisi Salih Kara’ya teşekkür ederek, çok faydalı bir eğitim olduğunu dile getirdiler.

 

Seminer sonrasında akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla Domaniç Haymeana MYO ve çevresindeki çöpler toplandı.

 

Son Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2022, Salı