Meslek Yüksek Okulumuzda Domaniç Çalıştayı Düzenlendi
Meslek Yüksek Okulumuzda Domaniç Çalıştayı Düzenlendi
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Domaniç Hayme Ana Meslek Yüksekokulu, Tarih, Kültür ve Turizm temalı Domaniç Çalıştayı’na ve sahipliği yaptı.
REKTÖR KIZILTOPRAK: “TARİHE KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ VAR”
Üniversitemiz Domaniç Hayme Ana MYO Osmangazi Konferans Salonu'nda DPÜ Kütahya Folklor Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Domaniç Hayme Ana Meslek Yüksekokulunun iş birliğiyle düzenlenen Çalıştaya, Domaniç Kaymakamı Serhat Bağcı, Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Domaniç Belediye Başkanı Engin Uysal, Domaniç Hayme Ana MYO Müdürümüz Doç. Dr. Cantürk Caner, ilçe protokol üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ile Domaniçliler katıldı. İlginin yoğun olduğu Çalıştay etkinliğinde gerçekleştirilen oturumlarda Domaniç tarihi, kültürel, sosyal ve gelişme potansiyeli yönleriyle ele alındı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan MYO Müdürü Doç.Dr. Cantürk Caner, Domaniç’in Osmanlı Devletinin temellerinin atıldığı tarihte önemli yeri olan bir ilçe olduğunu belirterek, Domaniç’in tarihi öneminin, kültürel değerlerinin tanıtılması ve gelişmesine öncülük sağlamak amacıyla Kütahya Folklor Uygulama ve Araştırma Merkezi ile işbirliği ile çalıştayın düzenlendiğini söyledi. Caner, başta Çalıştaya her türlü desteği veren Rektörümüz Prof.Dr. Süleyman Kızıltoprak olmak üzere Kütahya Folklor Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Ayşe Nur Sırdan Dündar’a, desteklerinden dolayı İlçe Kaymakamı Serhat Bacı ve Belediye başkanı Engin Uysal ve diğer kurum ve kuruluşlara, Çalıştaya katılan, destek ve katkısı olan herkese teşekkür etti.
Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Türk tarihine değinen ve tarihteki rolüne dikkat çektiği, tarihi örnekler verdiği konuşmasında Suriye konusuna değinerek, ülke olarak bu süreçte oynanması gereken role işaret etti. Rektör Kızıltoprak, “Tarihe karşı sorumluluklarımız var” dedi.
Rektör Kızıltoprak, çalıştay ile ilgili olarak da şunları söyledi. “Öncelikle şunu söylemek istiyorum biz çok sayıda çalıştay yaptık, her ilçemizde çalıştay yapıyoruz. Her biri birbirinden zengin şekilde geçiyor. Bu etkinliklerimiz şehrimizin, ilçelerimizin maddi manevi açıdan kalkınması için çok önemli. Biz bu topraklara gelirken bir hedefimiz, misyonumuz ve vizyonumuz vardı. Ve bu topraklarda birçok başarıya imza attık. Evlerimizde saraylarımızda çini ürünleri bizim sanatımızı estetik anlayışımızı gösterdi ve biz bundan hayatımızı kazandık. Sonra yeni bir devlet kurduğumuzda Söğüt ve Domaniç'te bugün de buralara geldik. Biz toplantımızda yörük çalıştayı yapalım dedik sonra bu çalıştay gerçekleştirdik. Ve bugün mükemmel bir organizasyonla buluştuk. Tarihe karşı, insanlığa karşı sorumluluklarımız var. O sorumlulukları bir maceraya kapılmadan, akılla, entellektüel birikim ile takipçisi olacağız. Ben bu çalıştayın başarılı geçmesini temenni ediyorum. Böylesine iyi organize edilen meslek yüksekokulu çalışanlarımızı akademik kadroyu, idari kadroyu ve sayın müdürümüzü tebrik ediyorum. Hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
KAYMAKAM BAĞCI: “DOMANİÇ TARİH VE KÜLTÜR HAZİNESİDİR”
Domaniç Kaymakamı Serhat Bağcı da yaptığı konuşmasında “Domaniç doğal güzellikleri, tarihteki yeri ile tarihi ve kültür hazinesidir. Domaniç’in tanıtılması ve geliştirilmesi ortak akıl ve işbirliğiyle mümkün. Bu çalıştayı düzenleyen Üniversitemizi, Meslek Yüksekokulumuzu ve emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi.
MYO önüne kurulan yörük çadırlarında da Domaniç ile ilgili fotoğrafları yer alırken Domaniç’te üretilen ürünler de sergilendi. Hatice Aykan’ın yönetimindeki Domaniç Folklor Ekibi katılımcıları halk oyunlarımız ile karşıladı.
Protokol konuşmalarının ardından Domaniç Gazetesinin hazırladığı Domaniç tanıtım videosu gösterime girdi. Ardından Mehmet Demiröz, Reşat Çetin, Murat Yardımcı ve Ziya Güldür’den Domaniç türküleri dinletisi sergilendi.
Tarih Oturumunda MYO müdürümüz Doç Dr. Cantürk Caner başkanlığında DPÜ Kütahya Folklor Uygulama ve Araştırma Merkezi Prof.Dr. Ayşe Nur Sır Dündar, Domaniç Gazetesi Köşe Yazarı Abdullah Fidan, Yüzüncü Yıl Tarih Kültür Sanat ve Fotoğraf derneği Başkanı Yaşar Saygılı Domaniç tarihi ve kültürel değerini anlattılar.
Öğretim Üyesi Dr. Vural Akar başkanlığında gerçekleştirilen Eğitim, Kültür, Sanat ve Spor oturumda, Güreşçi Nuh Ceylan, Aliye Öztürk, Ziraat Mühendisi ve Ekonomist Fatih Yalçınsoy ve Eğitimci Gökmen Çakmak Eğitim, Kültür, Sanat ve Spor konusunda düşüncelerini izleyenlerle paylaştılar.
Dr. Sezayi Özten moderatörlüğünde Meslekler ve Çalışma Hayatı Oturumunun konuşmacıları, İş İnsanı Faruk Bozbey, Eczacı Oktay Kadıoğlu, Ahi Babası Yasin Demirci, Kadın Koop Başkanı Nazife Uslu ve Gaveci Ali mesleki hikayelerini ve hayallerini anlattılar.
Çalıştay Okçu ekibinin ok atma gösterisinden sonra katılımcılara Özbek Pilavı ikramı yapılarak son erdi.
Çok yoğun ilginin olduğu Çalıştay’da Domaniç’in tarihi, sosyal ve kültürel gelişimi ile ilgili güzel fikirler ortaya kondu. Çalıştaya Kaymakamlık, Belediye ve MYO derneği olmak üzere birçok Domaniçli işadamı ve kişiler de destek verdi.