Panel: Hedef 2100 Yeryüzü Türkçe Konuşuyor

DOMANİÇ'TE 'HEDEF 2100:YERYÜZÜ TÜRKÇE KONUŞUYOR' KONULU PANEL

Kütahya'da, 'Yeryüzü Türkçe Konuşuyor' konulu panele DPÜ Eğitim Fakültesi öğretim elemanları Doç. Dr. Ali Fuat Arıcı, Doç. Dr. Turan Temur, Okutman Hikmet Degeç, Araştırma Görevlisi Buket Orhun ve Araştırma Görevlisi Abdullah Kaldırım konuşmacı olarak katıldı.

Panelde, “Bugünü iyi değerlendirir, geleceği iyi planlarsak gelecek bizim olabilir” diyen Doç. Dr. Ali Fuat Arıcı, “Dünya hızla değişiyor. Çin’de İngilizce öğrenenlerin sayısı ABD nüfusunu geçti. Hindistan gelecek dönemde dünyanın en kalabalık ülkesi olacak. Bugünkü mesleklerin çoğu 10 yıl önce yoktu. Türkiye ve Türk dünyası gelişmeye başladı. British Council, Türkçeyi dünyada öğrenilmesi gereken ilk 10 dil arasına aldı. Stratejistler 2050’de dünyadaki herkesin Türkçe, Japonca, Polonya ve Meksika dillerini öğreneceğini söylüyor. Türkçe tarihi arka planı ve sahip olduğu özellikler ile bunu hak ediyor. Biz şimdiden 2100’de yeryüzünün Türkçe konuşmasının hayalini kurmalıyız. Eğer bugünü iyi değerlendirir, geleceği iyi planlarsak gelecek bizim olabilir. Bu millet, bu hayali gerçeğe dönüştürecek güçtedir” diye konuştu.
Daha sonra Okutman Hikmet Degeç, "Sayılarla Türkçemiz" başlıklı konuşmasını yaptı. Tarihin derinliklerinden günümüze kadar geçen süreç içerisinde Türkçenin büyüklüğünü sayılarla ifade eden Degeç konuşmasına şöyle devam etti: "Türkçenin öğretildiği 87 ülke bulunmaktadır. Kurslarında Türkçenin öğretildiği 46 ülke saptanmıştır. Bünyesinde Türkçe öğretilen, Türk dili ve edebiyatı araştırmalarının yapıldığı, Türkoloji bölümlerinin bulunduğu 28 ülke vardır. Bu sayılar Türk dilinin büyüklüğünü açıkça göstermektedir.”
Panelin son konuşmacısı Doç. Dr. Turan Temur ise günümüzde Türkçenin kullanımıyla ilgili yapılan hatalara dikkat çekerek “Kendimize güvenerek Türkçenin geleceğini inşa edebiliriz. Yanlış yapmaktan korkmamalıyız. Yanlış yaparak öğreneceğiz ve dilimizin gerçek gücünün farkına varacağız” dedi.
Panelin sonunda Domaniç Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ali Fuat Arıcı, Doç. Dr. Turan Temur, Okt. Hikmet Degeç, Arş. Gör. Buket D. Orhun ve Arş. Gör. Abdullah Kaldırım’a teşekkür ederek günün anısına hediyeler takdim etti. (EFE)
IHA

Son Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2014, Cuma