Sigara ve Madde Bağımlılığı Konferansı düzenlendi

                Sosyal Hizmetler Uzmanı Yavuz Doğanay:           

                "HAYIR DEMESİNİ BİLMELİSİNİZ"

                Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Tavşanlı Sosyal Hizmetler Uzmanı Yavuz Doğanay'ın Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Domaniç Hayme Ama Meslek Yüksekokulu öğrencilerine verdiği Sigara ve Madde Bağımlılığı Konferansı ilgiyle izlendi.

                Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının "Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı" çerçevesince gerçekleştirilen konferansta, küçük yaşta çocuklarımıza hayır demesini öğretmeliyiz diyen Yavuz Doğanay, sigara ve bağımlı madde alışkanlıklarının hayır diyememek nedeniyle başladığını belirterek, hayır demesini çocuklarımıza öğretmeliyiz ve hayır demesini bilmeliyiz dedi.

                Sigara ve madde bağımlılıklarının masum sözlerle başladığının altını çizen Yavuz Doğanay, " Bir kere birşey olmaz, benim hatırım için, sen de yani" gibi ifadelerin baskı aracı olarak kişinin çevresi tarafından kullanıldığını, bu sözlere karşı hayır demenin çok önemli olduğunu söyledi.

                "BABA AĞZIN ÇOK PİS SİGARA KOKUYOR, SENİ ÖPÜP KOKLAYAMIYORUM"

                Yaşanmış bazı olayları da dinleyenlere aktaran Yavuz Doğanay, bir çocuğun babasına karşı ilgisizliğini, ona karşı mesafeli durduğunu, bu çocuğun daha sonra "Baba sen sigara içiyorsun. Ağzın çok pis kokuyor. Ben sana sarılmak, öpmek, baba demek istiyorum fakat sarılamıyorum bu pis sigara kokusundan" dedikten sonra babanın sigarayı bıraktığını, bırakmadan önce sigarayı eline aldığında çocuğunun sözleri aklına geldiğini söylediğini ifade etti.

                "ÇOCUKLARINIZI TEKNOLOJİ ALETLERİNDEN UZAK TUTUNUZ

                Günümüzün en önemli bağımlılık olayının bir tanesinin de bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar olduğunu söyleyen Doğanay, bu teknolojik aletler, çocukları yalnızlığa itiyor, aile bireyleri artık evin içinde bile teknolojik cihazlarla konuşur oldu. Bu bağımlılık son derece yanlış, kurtulmalı, çocukları küçük yaşta bu teknolojilerden uzak tutmalı. Bu teknolojilerin kontrolsüzlüğü, erken yetişkinliğe neden olmakta bu da ileri yaşlarda bir çok olumsuz davranışlara yol açmaktadır" dedi.

                Sigara ve Madde bağımlığından kurtulmanın yollarını da gösteren Doğanay, en önemli şeyin irademizin olduğunu söyledi.

                Bu tür bağımlılıklardan kurtulma konusunda Bakanlığın ve Yeşilay gibi kuruluşların yardımcı olduğunu söyleyen Doğanay, öğrencilere bilgilendirme broşürleri dağıttı.

 

Konferans, Meslek yüksekokulu akademisyen, idari personel ve öğrencileri tarafından ilgiyle izlendi.

Son Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2019, Çarşamba