“Tüketici Hakları Bilinci ve İş Hayatında Haklarımız“ Konferansı Düzenlendi

                DOMANİÇ HAYME ANA MYO'DA Gerçekleştirilen Tüketici Hakları Bilinci Ve İş Hayatında Haklar Konferansında, 2015 Yılı Türkiye Bilinçli Tüketici Ödülü Sahibi Öğr.Grv. Salih Aytemur Tarafından Tüketici Hakları ile İş Hayatında Haklar Anlatıldı.

                "İNSANLAR HAKLARINI ARAMAZ, SAHİP ÇIKMAZSA, TOPLUMSAL YOZLAŞMA OLUR"

                Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Domaniç Hayme Ana MYO Domaniç Hayme Ana Bilim, Kültür ve Sanat Topluluğu tarafından organize edilen, "Tüketici Hakları Bilinci ve İş Hayatında Haklar" konulu konferansta konuşan 2015 Yılı Türkiye Bilinçli Tüketici Ödülü Sahibi Öğr.Grv. Salih Aytemur, "insanlar haklarını, hukuklarını bilmez, savunmaz, nema lazım derlerse, başkalarının oyuncağı olur. Haksızlıklar sürüp gider. Toplumsal yozlaşma olur. Onun için haklarımız konusunda bilgili olmamız, haklarımızı nasıl koruyacağımızı, haksızlıklara karşı haklarımızı nasıl arayacağımızı bilmemiz lazım. Sizin hak aramanız sonucu ulaşacağınız başarı, başka haksızlıkların önünü de kapamış olacaktır. Siz hakkınızı ararken aynı zamanda başka haksızlıkların önünü de kapattığınızı unutmayınız. Haksızlığa uğradığınızda hakkınızı mutlaka arayın. Tüketicilere yönelik haksızlıklar konusunda Tüketici Dernekleri, Bakanlık, İl Ticaret Müdürlükleri, yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda Alo 173 hattına şikayetler iletilip yardım alınabilir" dedi.

            Kütahya'da Çinigaz Doğalgaz Dağıtım şirketine karşı açtığı ve kazandığı davalar sonucu emsal karar olması nedeniyle bu usulsüz ve mevzuata aykırı uygulamalarının Türkiye'nin diğer yerlerinde de yapılmasının önüne geçildiğini belirten Aytemur şunları söyledi: "Tüketici mevzuatı, tüketiciyi koruyor. Fakat, mevzuatın tüketiciyi koruması yetmiyor, tüketicinin o mevzuata ilişkin haklarını bilmesi ve karşılaştıkları haksızlıklar karşısında ondan yararlanması gerekir. Tüketici bir haksızlığa uğrar, mevzuata aykırı bir durumla karşılaşırsa, ayıplı mal ve hizmet konusu ile karşılaştığında, öncelikle muhatapla müzakere ile sorunu çözmeye çalışın eğer olumlu cevap alamazsanız, cayma, itiraz hakkınız olan 14 veya bazı durumlarda taksitli alışverişlerde 7 gün olan süreleri geçirmeden yazılı veya veri kaydeden dijital ortamlarda itirazınızı karşı tarafa yönlendirin. Olumsuz cevap geldiğinde her yıl belirlenen miktarlara göre Tüketici Hakem Heyetlerine veya Tüketici Mahkemelerine dava açması hakkınızı kullanabilirsiniz. Sürelerin hak kazanma ve kaybetmenizde önemli olduğunu unutmayınız"

            Ayıplı mallarda ayıbın açık ve gizli olması durumunda cayma ve itiraz etme süresinin değişeceğini belirten Aytemur, açık ayıpta 14 gün olan cayma ve itiraz süresinin, ayıbın gizli olması ve sonradan çıkması durumunda 1 yıla çıkacağını belirtti.

            Tüketiciler için imzaladığı sözleşmelerin önemli olduğunun altını çizen Aytemur, "Bir sözleşmeye okumadan atacağınız imzanın sizin hak arama yollarınızı kapatacağınızı unutmayın. Bir sözleşmeye imza atmadan önce iyi okuyun, aceleye getirmeyin gerekirse bir uzmana danışarak imzalayın" dedi.

            Sözleşmenin tüketiciler için hak aramada önemli bir hukuki belge olduğunu dile getiren Aytemur, satıcılar tarafından tüketiciye gerekli olduğu şekliyle bilgilendirme yapılmaması durumunda da cayma hakkının kullanma hakkının bulunduğu belirtti.

            Tüketicilerin uğradığı haksızlıkların sadece satıcıların mal satışı ve hizmet sunuşundan ibaret olmadığını belirten Aytemur, Devlet kurum ve kuruluşlarının da sunduğu hizmetlerden tüketiciler haksızlığa uğradığında tüketici mevzuatına göre hak arayabileceklerini belirtti.     Aytemur, Tüketici Mevzuatı konusunda konferans boyunca geniş bilgiler verdiği konferansta konferansın amacının öğrencilere tüketici hakkı ve hak arama bilinci vermek olduğunu belirtti.

            Konferansın ikinci bölümünde öğrencilerin iş hayatına atıldıklarındaki hakları konusunda bilgiler veren Aytemur, sigortalı çalışmanın ve erken sigortalı olmanın önemini belirterek, yaz tatillerinde çalıştıklarında mutlaka sigortalı olarak çalışmalarını, sigortasız çalışmaları durumunda bazı hak kayıplarına uğrayacaklarını ifade etti.

            İş hayatında haklar konusunda da ayrıntılı bilgiler aktaran Aytemur, "Hak bilincinizi geliştiriniz ve haksızlığa uğradığınızda hak arama yollarını biliniz. İşte bu konferansta biz size iş hayatında haklarınız konusunda mevzuattan bilgiler veriyor, bir hukuksuzlukla karşılaşınca hangi hukuki kaynaklara başvuracağınızı gösteriyoruz" dedi.

            Konferans sonra DPÜ Domaniç Hayme Ana MYO Müdür Yardımcısı Öğr.Grv. İlker Vural, verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederek günün anısına bir çini tabak takdim etti.

            Konferansı akademisyenler, öğrenciler ve idari personel ilgiyle izlediler. 

       

    

Son Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2019, Pazartesi